• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

RAGÚ Z KUŘETE

1 kuře s drůbky
4 dcl drůbežího vývaru
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 menší cibule
1 petržel, nakrájet na větší kostičky
kousek celeru, nakrájet na větší kostičky
½ květáku, vykrojit košťál, rozebrat na růžičky
3 lžíce sterilovaného hrášku
1 žloutek
150 g smetany ke šlehání
200 g hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
¼ lžičky muškátového květu
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla
5 zrnek celého pepře
bílý pepř
sůl

Do kastrolu dát 1,5 l osolené vody, přivést k varu, vložit kuře, drůbky kromě jater, sbírat pěnu.
Přidat celou kořenovou zeleninu, cibuli, celý pepř, vařit 40 minut, odstavit z plotny, nechat ve vývaru vychladnout. Vývar scedit, kuře vykostit.
Maso z kuřete, srdce, žaludek nakrájet na větší kostičky.
V kastrole krátce opražit mouku, přidat 1 lžíci másla, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, zamíchat, zředit vývarem, vařit 40 minut, případně ředit dalším vývarem.
Na pánev dát 1 lžíci másla, 2 minuty smažit krájenou mrkev, petržel, celer, přendat do kastrolu s vařící vodou, přidat růžičky květáku, vařit odkryté, až zelenina změkne.
V kastrole rozpustit 1 lžíci másla, osmažit játra, vyndat, nakrájet na kostičky.
Do provařené zředěné jíšky přidat nakrájené maso, drůbky, vařenou zeleninu, hrášek provařit, odstavit z plotny.
Ve smetaně rozmíchat vajíčko, vmíchat k ragú, nevařit, ochutit pepřem, solí.
Příloha: houskové knedlíčky, rýže.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr

Houskové knedlíčky
½ veky, nakrájet na kostičky
3 lžíce mléka
1 vejce
¼ lžičky muškátového květu
2 lžičky másla, nechat změknout
2 lžíce strouhanky
pepř
sůl

Kostičky veky dát do mísy, přelít mlékem, nechat vsáknout.
Máslo prošlehat s vajíčkem, přidat do mísy, přidat strouhanku, muškátový květ, pepř, sůl.
Vypracovat těsto a z těsta malé knedlíčky.
Knedlíčky vkládat do vařící osolené vody.

KRŮTÍ PRSA S KUSKUSEM A MEDEM

krůtí prsa s kůží
2 lžíce másla
2 lžíce stolního oleje
1 lžička tymiánu
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
pepř
sůl

Směs na potření
1 lžíce plnotučné hořčice
¼ lžičky mletého chilli
1 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce medu

Maso osolit, opepřit.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce oleje přidat krůtí prsa kůží dolů, osmažit 2 minuty.
Prsa otočit smažit 1 minutu.
Pekáč vytřít máslem, posypat pepřem, solí, vložit krůtí prsa kůží nahoru, podlít vínem, přidat tymián, pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct zakryté 10 minut.
Krůtí prsa otočit kůží dolů, péct 10 minut.
V troubě ostrým nožem udělat do krůtích prsou příčné souběžné hlubší zářezy, vzdálené cca 2 cm, stranu se zářezy potřít směsí, péct odkryté 5 minut.
Víno: Chardonnay, kabinet.

Kuskus
200 g kuskusu
dvojnásobné objemové množství horkého ochuceného masového vývaru
1 lžíce másla
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet

Kuskus dát do mísy, zalít horkým vývarem, těsně zakrýt alobalem, nechat stát 20 minut.
Vmíchat máslo, zelenou petržel.

Dip
150 g kysané smetany
1 lžička pomerančové marmelády
¼ lžičky mletého chilli

NADÍVANÁ KUŘECÍ STEHNA

4 kuřecí stehna
alobal na zabalení stehen

Nádivka
4 housky
50 g másla
4 lžíce mléka
máslo na potření alobalu
50 g anglické slaniny, nakrájet na kostičky
2 vajíčka
2 lžíce mandlí, povařit, nakrájet
½ hrsti zelené petržele, drobně nakrájet
špetka muškátového květu
pepř
sůl
Všechny surovina dát do mísy, promíchat, opepřit, osolit.

Vykostit horní část stehna, naklepat, kuřecí stehna opepřit, osolit.
Alobal potřít máslem, posypat pepřem, solí.
Na alobal položit kuřecí stehno, naplnit náplní, maso uzavřít, celé kuřecí stehno zabalit do alobalu.
Kuřecí stehna vložit do pekáče, podlít drůbežím vývarem, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 30 minut, občas podlít vývarem.
Kuřecí stehna rozbalit, zvýšit teplotu v troubě na 190°C, péct 10 minut.
Příloha: vařená rýže se žampióny.
Víno: Rulandské bílé, kabinet; Rulandské šedé, kabinet.

KUŘE NA PAPRICE NA MAĎARSKÝ ZPŮSOB

1 kuře, rozdělit na logické díly
0,5 l drůbežího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 rajče, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
½ klasické světlezelené papriky (ne barevné atrapy bez chuti), drobně nakrájet
2 lžíce kysané smetany
1 lžíce másla
1 lžíce mleté papriky
3 lžíce stolního oleje na smažení
1 lžíce másla
1 hrst zelené papriky, drobně nakrájet
pepř
sůl

Vložka
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 světlezelená paprika (ne barevná atrapa bez chuti), nakrájet na proužky
100 g sušené šunky, nakrájet na proužky
Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla, přidat papriky, šunku, rajčata, prohřát 1 minutu, míchat.

Jíška
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla

V hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit vývarem, vařit mírným varem.
Díly kuře opepřit, osolit.
V kastrolu rozehřát olej, 1 lžíci másla, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat mletou papriku, promíchat, přidat trochu vývaru.
Přidat kuře, česnek, ½ papriky, 1 rajče, promíchat, přidat zředěnou jíšku, dusit, až maso změkne.
Odstavit z plotny, vmíchat smetanu, přidat vložku, promíchat, provařit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: noky, halušky.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ