• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PALAČINKY PLNĚNÉ KUŘETEM NA PAPRICE

1 kuře, rozdělit na logické díly
4 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce sádla
1 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce sladké papriky
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na kostičky
1 světlezelená paprika, nakrájet na kostičky
1 čerstvá chilli paprička, drobně nakrájet
4 dcl zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, smažit dožluta, míchat.
Přidat mletou papriku, promíchat, přidat vývar, promíchat.
Přidat kuře, rajčata, papriku, pepř, sůl, dusit 40 minut, až je maso měkké.
Vyjmout maso, vykostit, nakrájet na menší kousky.
Vrátit maso do kastrolu, provařit.
Odstavit z plotny, vmíchat smetanu, dochutit pepřem, solí.

Palačinky
1 hrnek hladké mouky
1 vejce
2 hrnky mléka
1/3 hrnek minerální vody
sůl
olej na smažení

Palačinky
V míse rozšlehat dohladka mouku, vejce, mléko, minerální vodu, sůl.
Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřát olej a usmažit 4 palačinky.
Palačinky naplnit kuřetem na paprice, vytvořit balíčky.
Pekáč vytřít olejem, naskládat balíčky, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, zapékat 4 minuty. 

PEČENÁ HUSA NA GROBSKÝ ZPŮSOB

1 husa 3,5 kg
2 jablka
mléko na opláchnutí soli

Husu nasolit vně i uvnitř, nechat 12 hodin ležet.
Husu opláchnout od soli mlékem.
Do dutiny vložit jablka.
Husu položit na pekáč, prsa dolů, mírně podlít vodou.
Péct odkryté v troubě  předehřáté na 170°C 2,5 hodiny.
V první polovině doby pečení husu propíchat vidličkou, odebírat vypečené sádlo.
V polovině pečení, husu obrátit.
V průběhu pečení husu polévat výpekem.
Příloha: lokše, červené zelí.
Víno: Modrý Portugal, pozdní sběr.

Lokše
1 kg brambor
30 dkg hladké mouky
trochu mléka
sůl

Brambory uvařit ve slupce a nechat ve slupce 12 hodin.
Brambory oloupat, dát do mísy, nastrouhat, přidat mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto, případně zředit mlékem.
Z těsta oddělit části, ty vyválet placky vysoké ½ cm, péct nasucho.
Mouku, která zůstane na pánvi po předchozím pečení, odstranit.
Hotové lokše potřít husím sádlem nebo rozehřátým máslem, skládat na sebe a přikrýt alobalem, aby zůstaly vláčné.

Červené zelí na víně
1 menší hlávka červeného zelí, nakrájet na nudličky
2 lžíce vepřového sádla 
1 cibule, drobně nakrájet
4 dl červeného vína
½  dl octa (vinného, je lepší, ale není podmínkou)
2 lžíce rybízové marmelády
2 dcl vody
½ lžíce cukru
sůl

1 V kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, osmažit, až začne mírně zlátnout.
2. Přidat zelí, vodu, cukr, odkryté dusit 10 minut, přikrýt a dusit do měkka, případně podlévat vodou.
3. Když je zelí téměř měkké přidat marmeládu, víno a odkryté úplně zredukovat.
4. Ochutit octem, solí, případně ještě cukrem.
Vhodné k pečené huse nebo kachně.

KUŘECÍ ROLÁDA

1 kuře, vykostit
300 g kuřecích jater, nakrájet na kostičky
1 dcl mléka
150 g hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
1 cibule, drobně nakrájet
1 menší cibule, hrubě nakrájet
1 dcl bílého vína
2 lžíce másla
2 starší housky, nakrájet na kostičky
2 žloutky
2 bílky, vyšlehat tuhý sníh
1 menší mrkev, hrubě nakrájet
1 menší petržel, hrubě nakrájet
1 stroužek česneku
1 lžička šalvěje
1 lžička tymiánu
5 zrnek celého pepře
pepř
sůl
alobal, dostatečně velký, aby do něho bylo možné zabalit roládu

Alobal potřít máslem, posypat pepřem, polovinou šalvěje, polovinou tymiánu.
Na alobal rozložit kuře, prsa seříznout tak, aby zaplnila prázdná místa, popepřit, posolit.
Kostky housky dát do mísy, zalít mlékem.
Na pánvi rozpustit část másla, přidat žampióny, nechat ležet půl minuty, přidat drobně krájenou cibuli, smažit 2 minuty, míchat, játra, smažit, až se játra zatáhnou.
Směs přidat do mísy k housce, přidat žloutky, promíchat, přidat zbylý tymián, šalvěj, osolit opepřit, vmíchat sníh.
Směs rozprostřít na maso, s pomocí alobalu roládu srolovat, alobal kolem rolády pevně zavinout a na koncích pevně uzavřít.
Do pekáče vložit mřížku, přidat 3 dcl vody, mrkev, petržel, hrubě krájenou cibuli, česnek, celý pepř, pekáč zakrýt, vložit do trouby rozehřáté na 170°C, péct 50 – 60 minut.
Hotovou roládu položit na talíř, nechat 10 minut zabalené.
Šťávu z pekáče scedit do menšího kastrolu, mírně zredukovat, sundat z plotny, vmíchat zbylé máslo, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Rulandské bílé, kabinet; Ryzlink vlašský, kabinet. 

KUŘE S NÁDIVKOU Z FAZOLÍ

1 kuře
1 cibule, hrubě nakrájet
2 stroužky česneku
5 zrnek celého pepře
2 bobkové listy
½ lžíce másla, na potření kuřete
½ lžíce másla, do omáčky
mletá paprika
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl

Kuře uvnitř opepřit, osolit, naplnit nádivkou, kuře uzavřít malým citrónem.
Na povrchu kuře opepřit, posypat mletou paprikou, potřít změklým máslem.
Na dno pekáče položit mřížku, přidat 1 dcl bílého vína, 4 dcl vody, na mřížku položit kuře, pekáč zakrýt, dát do předehřáté trouby 180°C na 60 hodinu.
Pekáč odkrýt a péct ještě 30 minut.
Po upečení kuře přendat na talíř, přikrýt alobalem, nechat stát 15 minut.
Nádivku vyndat, upravit na mísu, přelít trochou šťávy, posypat zelenou petrželí.
Šťávu z pekáče scedit do menšího kastrolu, provařit, odstavit z plotny, vmíchat máslo
Prezentace: kuře rozdělit na porce, porce rozložit na mísu, přelít šťávou.
Víno: Veltlínské zelené, kabinet.

Nádivka
250 g vařených fazolí
2 klobásy typu chorizo, drobně nakrájet
1 cibule drobně nakrájet
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
½ lžičky tymiánu
½ lžičky šalvěje
1 lžíce sušených rajčat v oleji, drobně nakrájet
rostlinný olej na smažení (ne olivový)

Na pánvi rozehřát 2 lžíce oleje, přidat klobásu, smažit, až pustí tuk, přidat tymián, šalvěj, cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat česnek, míchat, když zavoní, přidat rajčata, promíchat, přidat fazole, smažit 1 minutu, míchat.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ