• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

GRILOVANÁ KUŘECÍ STEHNA

8 kuřecích stehen
sůl

Marináda
10 stroužků česneku, rozmačkat
2 lžičky chilli
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
½ dcl rostlinného oleje (ne olivový)
4 lžičky sušené bazalky
Suroviny na marinádu dát do mísy, smíchat.
Do marinády přidat maso, promíchat, mísu zakrýt, nechat 4 hodiny marinovat.
Marinádu z masa setřít zpět do mísy.
Maso osolit, grilovat celkem 20 minut, občas potřít marinádou.

GALANTINA Z KUŘETE

1 větší kuře

Fáš
250 g mletého bůčku
250 g anglické slaniny, nakrájet na kostičky
150 g hlaviček žampiónů, nakrájet na širší plátky
50 g drůbežích jater, nakrájet na kostičky
2 žloutky
100 ml smetany
1 dcl bílého vína
½ dcl koňaku
½ lžičky muškátového květu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
2 lžičky práškové želatiny
1 lžíce másla
pepř
sůl
silný alobal
folie na vaření

V pánvi rozehřát máslo, přidat žampióny, játra, krátce osmažit.
Do mísy dát mletý bůček, žloutky, smetany, víno, koňak, muškátový květ, pepř, sůl, promíchat.
Přidat anglickou slaninu, žampióny, játra, zelenou petržel, promíchat.
Kuře vykostit, prsa proříznout a otevřít.
Na stůl položit alobal, na alobal folii na vaření, na folie rozložit vykostěné kuře kůží dolů, překrýt další fólií a maso naklepat, vrchní fólii odstranit.
Maso opepřit, osolit, posypat želatinou, do středu kuřete rovnoměrně navrstvit fáš, maso s pomocí folie a alobalu zabalit. Pevně utáhnout válec ve fólii a alobalu, na koncích pevně uzavřít.
Válec vložit do pekáče, zalít do 1/3 vodou, dát do trouby rozehřáté na 160°C a péct 1 hodinu a 45 minut.
Po vyjmutí z trouby válec s galantinou vložit do studené vody, částečně zchladit, vyndat na talíř, nechat vychladnout, dát na 12 hodin do ledničky. 

KRŮTÍ STEHNA NA JALOVCI S BÍLÝM VÍNEM

4 krůtí stehna
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 dcl drůbežího vývaru
2 lžíce másla
50 g špeku, nakrájet na špalíčky
1 mrkev, nakrájet na hranolky
2 cibule, drobně nakrájet
4 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
6 zrnek jalovce, rozmáčknout
6 zrnek pepře
4 zrnka nového koření,
2 bobkové listy
1 lžička tymiánu
pepř
sůl
 
Stehna protáhnout špekem a mrkví, opepřit, osolit.
V pánvi rozehřát máslo, stehna prudce osmažit ze všech stran, přendat na talíř.
Do pánve přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, podle potřeby ještě přidat máslo.
Přidat česnek, když zavoní, přidat mouku, 1 minutu míchat, zředit vínem, promíchat, přidat vývar, promíchat, přidat jalovec, pepř, nové koření, bobkový list, opepřit, osolit.
Směs přidat do pekáče, na směs položit osmažená stehna.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu.

Opečená stehna přesuňte do zapékací mísy, zalijte vývarem a vínem, přidejte všechno koření, a poklaďte několika plátky slaniny, které jste si nechali při špikování stranou.
Pečte při 200 stupních Celsia (v horkovzdušné troubě při 180 stupních) 45 až 60 minut, až bude maso hotové.
Krůtí stehno podáváme s rýží, přelité vypečenou šťávou. Vypečenou šťávu můžete případně rozmixovat a zahustit hladkou moukou.
Příloha: bramborová kaše, šťouchané brambory.
Víno: Rulandské bílé, kabinet, Ryzlink vlašský, kabinet.

GULÁŠ Z KRŮTY

1 kg masa z horní části křídla, nakrájet na kostky 2,5 cm
4 cibule, drobně nakrájet
3 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
4 dcl drůbežího vývaru
3 l světlého 10° piva
1 konzerva rajčat (obsah 400 g)
2 lžíce rajčatového protlaku
1 dcl smetany ke šlehání
2 bobkové listy
5 zrnek pepře
1 sušená chilli paprička
1 lžíce mleté papriky
pepř
sůl

Kostky masa opepřit, osolit.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat maso, prudce osmažit, vyndat na talíř.
Do kastrolu vložit cibuli, smažit, až začne mírně žloutnout, přidat mouku, míchat 1 minutu, přidat papriku, promíchat, zalít pivem, promíchat.
Přidat rajčata i se šťávou, rajčatový protlak, promíchat a rajčata vařečkou rozmačkat.
Přidat maso i se šťávou, kterou pustilo, chilli papričku, promíchat.
Dusit 25 minut, občas promíchat, odstavit z plotny, vmíchat šlehačku, dochutit pepřem, solí.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ