• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

OVOCNÉ KNEDLÍKY Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA

Švestky, meruňky, třešně

500 g brambor, uvařit ve slupce
70 g krupice
200 g hrubé mouky + na podsypání těsta
1 vejce
600 g ovoce bez pecek
tvrdý tvaroh, drobně nastrouhat
moučkový cukr
máslo, na polití knedlíků
sůl

Vychladlé brambory nastrouhat, dát do mísy.
Přidat vejce, krupici, mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto.
Těsto vyválet na plát silný cca 0,5 cm, nakrájet na čtverce 5 x 5 cm, naplnit ovocem, zabalit.
Vkládat do vařící mírně osolené vody, promíchat, aby se neuchytily u dna.
Když knedlíky vyplavou, vařit ještě 1 minutu.
Prezentace: porci knedlíků posypat moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem, přelít máslem.
Víno: Muškát Ottonel.

BRAMBOROVÉ ŠKUBÁNKY S MÁKEM

1 kg brambor, oškrábat
300 g hrubé mouky
sůl
moučkový cukr
mletý mák
máslo

Do vařící vody vložit hrubě nakrájené brambory, brambory uvařit.
Vodu slít do menšího kastrolu.
Brambory rozmačkat, zasypat moukou, obrácenou vařečkou udělat do bramborové hmoty řadu děr až ke dnu, zalít částí vody z brambor, zakrýt poklicí, nechat 20 minut propařit.
Bramborovou hmotu osolit, promíchat na hladkou hmotu.
Lžící namočenou v tuku vykrajovat škubánky.
Prezentace: porci škubánků sypat mákem promíchaným s moučkovým cukrem, přelít rozpuštěným máslem.

ŽEMLOVKA

600 g rohlíků starých 1 den
900 g jablek, oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na plátky
40 g hrozinek, spařit
2 vejce
2,5 dcl mléka
100 g krystalového cukru
150 g másla
1 vanilkový cukr
1 lžička skořice
sůl

Do mísy dát nakrájené rohlíky
Vejce rozšlehat s mlékem a špetkou soli, nalít na rohlíky, promíchat.
Krystalový cukr promíchat se skořicí a vanilkovým cukrem.
Pekáč vymazat částí másla.
Na dno pekáče naskládat 1/3 krájených rohlíků, na rohlíky naskládat ½ jablek, ½ hrozinek, posypat ½ směsi krystalového cukru se skořicí.
Přidat další vrstvu z 1/3 rohlíků, na ně druhou polovinu jablek a hrozinek, posypat zbytkem směsi cukru se skořicí.
Nahoru naskládat zbytek rohlíků, zalít máslem a dát zapéct do trouby, až povrch začne mírně hnědnout.

OVOCNÉ KNEDLÍKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA

1 l mléka
0,5 kg hrubé mouky
2 vejce, rozmíchat
1 žloutek
10 dkg másla
1 lžička soli
mouka na vál

Mléko přivést k varu, pomalu přisypávat mouku, stále míchat, až se těsto přestane lepit na stěny hrnce.
Na vál dát mouku, na mouku odpálené těsto, nechat vychladnout.
Do těsta vmíchat vejce a žloutek, rozehřáté máslo, sůl, vypracovat hladké těsto.
Těsto vyválet na tenký plát, vykrájet čtverce, na které položit ovoce (švestky bez pecek, půlky meruněk, třešně bez pecek). Čtverce těsta dobře uzavřít a vytvarovat knedlíky.
Vkládat do vroucí osolené vody, vařit cca 5 minut. Zamíchat, aby se knedlíky neuchytily u dna.
Prezentace: porce posypat drobně strouhaným tvrdým tvarohem, přelít máslem, přidat šlehačku.
Víno: Muškát Otonel.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ