• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

RYCHLÁ BÁBOVKA

500 g polohrubé mouky
250 g cukru
250 ml šlehačky ke šlehání
4 vejce
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek

Vejce rozšlehat s cukrem, vmíchat šlehačku.
Smíchat sypké suroviny.
Sypkou směs pomalu vmíchávat do směsi vajec, cukru, šlehačky.
Formu na bábovku vymazat máslem, vysypat moukou.
Péct v troubě rozehřáté na 180°C.

TIRAMISU

2 dcl silné kávy
3 lžíce kávového likéru, nebo vaječného koňaku
2 balíčky piškotů po 120 g
500 g mascarpone
5 lžic cukru
5 žloutků
5 bílků, ušlehat sníh
kakao na posypání

Krém
1. Žloutky vyšlehat s cukrem, vmíchat mascarpone, vmíchat sníh.
2. Smíchat kávu s likérem.
3. Piškoty máčet do kávy, skládat na dno misky.
4. Na vrstvu piškotů dát vrstvu krému. Postup ještě jednou zopakovat.
5. Vrchní vrstvu krému bohatě posypat kvalitním kakaem.
6. Nechat uležet přes noc v lednici.

SNĚHOVÉ PUSINKY SE ŠLEHAČKOU A MALINOVÝM PŘELIVEM

4 bílky
2 vanilkové cukry
2 lžíce lístkových oříšků, lehce rozmačkat
1 šlehačka ke šlehání
8 jahod, podélně rozpůlit
2 hrsti malin (i mražené)
4 dcl vody
4 lžíce cukru

Do bílků přidat 1 vanilkový cukr, vyšlehat tuhý sníh, vmíchat oříšky.
Na plech dát papír na pečení, na papír nanést lžící větší bochánky (asi 6).
Dát do trouby rozehřáté na 120°C, péct, až pusinky začnou mírně žloutnout, troubu před dopečením neotvírat.
Vodu s cukrem svařit na nit, vmíchat maliny, rozmixovat.
Ušlehat šlehačku s 1 vanilkovým cukrem.
Prezentace: vychladlou pusinku položit na talířek, navrch nastříkat šlehačku, okolo položit 4 poloviny jahod, přelít rozmixovanou směsí cukrového sirupu a malin.

CRÈME BRÛLÉE

6 žloutků
450 ml smetany na šlehání
30 g cukru krystal
4 lžíce cukru krystal na posypání hotového krému
1 vanilkový cukr

Žloutky, smetanu, 30 g cukru, vanilkový cukr, dát do misky promíchat.
Směs přelít do skleněné nebo kovové mísy a nad vodní lázní míchat do zhoustnutí, cca 5 minut.
Nalít do čtyř porcelánových misek.
Misky vložit do pekáče, přilít teplou vodu, do výše krému v miskách.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 160°C, vařit 25 minut.
Misky vyndat, povrch posypat cukrem, povrch zkaramelizovat plamenem flambovací pistole nebo rozpáleným kovem.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ