• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PEČENÝ DEZERT Z RICOTTY

500 g ricotty
3 žloutky
3 bílky
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce kandovaného ovoce
2 lžíce lískových oříšků
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu

Žloutky našlehat se lžící cukru.
Z bílků ušlehat sníh se špetkou soli a vanilkovým cukrem.
Do ricotty vmíchat citrónovou kůru, oříšky, našlehaná vejce, sníh z bílků.
Nízkou dortovou formu vytřít máslem, vysypat strouhankou.
Do formy nalít směs, upravit.
Dát do trouby rozehřáté na 150°C, péct cca 30 minut.

FRITOVANÁ ZMRZLINA

6 kopečků vanilkové zmrzliny
6 lžic mandlových lupínků
12 lžic drobně rozmačkaných grahamových sušenek
4 vejce, našlehat

Pracovat na tácu vychlazeném v mrazáku.
Kopečky zmrzliny obalit v mandlích, dát na 30 minut do mrazáku (i s tácem).
Kopečky namočit do rozšlehaných vajec, obalit v sušenkách, dát na 30 minut do mrazáku (i s tácem).
Kopečky zmrzliny znovu namočit do rozšlehaných vajec, obalit v sušenkách, dát na 2 hodiny do mrazáku (i s tácem).
Fritovat v rozpáleném tuku 2 minuty.

CREPES (tenké palačinky)

Crepes
1 hrnek hladké mouky
2 dcl mléka
2 vejce
1 vanilkový cukr
½ lžičky drobně strouhané citrónové kůry
½ dcl minerální vody
špetka soli
olej

Ořechová náplň
2 dcl smetany ke šlehání
1 lžíce cukru
1 dcl rumu
100 g mletých ořechů
100 g drobně krájených ořechů
70 g rozinek
1 lžíce drobně strouhané citrónové kůry
1 lžička skořice

Palačinky
V míse prošlehat vejce, mléko, cukr, citrónovou kůru, sůl.
Přidat mouku, prošlehat dohladka, přidat minerální vodu, prošlehat.
Nechat stát 30 minut.
Na větší pánvi rozehřát olej, řídké těsto prošlehat, těsto po částech nalévat na rozpálenou pánev, smažit cca 20 vteřin na každé straně.

Náplň
Do menšího kastrolu dát smetanu, cukr, přivést k varu.
Přidat rum, ořechy, rozinky, pomerančovou kůru, skořici, vařit mírným varem 2 minuty, případně zředit další smetanou.
Prezentace: palačinky naplnit náplní, svinout, přelít rozpuštěnou čokoládou, přidat šlehačku.
Víno: Moravský muškát, Muškát Ottonel.

PUSINKY SE ŠLEHAČKOU

2 kelímky smetany ke šlehání
2 balíčky sněhových pusinky
1 kompot hrušek, nakrájet na kostičky
300 g jahod nebo ostružin
1 lžička skořice
1 lžíce cukru

Šlehačku ušlehat s cukrem.
Do mísy nalámat pusinky, nechat 4 na ozdobu.
Přidat nakrájené hrušky, posypat skořicí.
Přidat rozpůlené jahody nebo ostružiny, promíchat.
Přidat šlehačku promíchat.
Prezentace: směs dát do misek, nahoru položit jednu sněhovou pusinku.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ