• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ROŠTĚNÁ I.

  • 750g roštěnce (nebo hovězí zadní), nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, maso nenaklepávat
  • 2 lžíce sádla
  • 50g špeku, drobně nakrájet
  • 2 cibule cibule, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • kousek celere, drobně nakrájet
  • 4 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku
  • 1 sušení čili paprička
  • 4 zrnka pepře
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky provensálského koření
  • 1 lžíce hladké mouky
  • cca ½ litru hovězího vývaru, nebo dle potřeby víc
  • ½ kostky hovězího bujónu, zředit malém množství vody, na zesílení chuti  
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 lžička cukru
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozpustit 1 lžíci sádla, okraje masa naříznout, osolit, opepřit, maso po obou stranách prudce osmažit, maso dát stranou.
2. Roštěnky vyjmout, do výpeku dát 1 lžíci mouky, 30 vteřin míchat a smažit, zředit vývarem.
3. V tlakovém hrnci zkaramelizovat cukr (světle), přidat 1 lžící sádla, špek, osmažit.
4. Přidat kořenovou zeleninu, krátce osmažit, přidat cibuli, smažit, až skoro zhnědne.
5. Přidat víno, zredukovat na ½.
6. Přidat rajčata, všechno koření, trochu vydusit, přidat zředěnou jíšku, hovězí bujón, šťávu, kterou maso pustilo.
7. Zavřít tlakový hrnec, dusit 25 minut.
8. Maso vyndat. Z omáčky vyndat bobkový list, papričku, pepř.
9. Omáčku rozmixovat, případně zředit vývarem, prohřát, odstavit s plotny, vmíchat ½ lžíce másla. 
Příloha: šťouchané brambory,opečené brambory, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké.

ROŠTĚNÁ

  • 750g roštěnce (nebo hovězí zadní), nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, maso nenaklepávat
  • 2 lžíce sádla
  • 50g špeku, drobně nakrájet
  • 2 cibule cibule, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • kousek celere, drobně nakrájet
  • 4 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku
  • 1 sušení čili paprička
  • 4 zrnka pepře
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky provensálského koření
  • 1 lžíce hladké mouky
  • cca ½ litru hovězího vývaru, nebo dle potřeby víc
  • ½ kostky hovězího bujónu, zředit malém množství vody, na zesílení chuti  
  • 1 dcl červeného vína
  • pepř
  • sůl
  • 1 lžička cukru

1.  V kastrole rozpustit 1 lžíci sádla, okraje masa naříznout, osolit, opepřit, maso po obou stranách prudce osmažit, maso dát stranou.
2. Roštěnky vyjmout, do výpeku dát 1 lžíci mouky, 30 vteřin míchat a smažit, zředit vývarem.
3. V tlakovém hrnci zkaramelizovat cukr (světle), přidat 1 lžící sádla, špek, osmažit.
4. Přidat kořenovou zeleninu, krátce osmažit, přidat cibuli, smažit, až skoro zhnědne.
5. Přidat víno, zredukovat na ½.
6. Přidat rajčata, všechno koření, trochu vydusit, přidat zředěnou jíšku, hovězí bujón, šťávu, kterou maso pustilo.
7. Zavřít tlakový hrnec, dusit 25 minut.
8. Maso vyndat. Z omáčky vyndat bobkový list, papričku, pepř.
9. Omáčku rozmixovat, případně zředit vývarem, prohřát, odstavit s plotny, vmíchat ½ lžíce másla. 
Příloha: šťouchané brambory, opečené brambory, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.

ROŠTĚNÁ II.

  • 750 g roštěnce (nebo hovězí zadní), nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, na krajích naříznout, maso nenaklepávat
  • 50 g špeku, nakrájet na kostičky
  • sádlo
  • 250 g sterilovaného leča
  • 1 červená paprika, nakrájet na proužky
  • 30g feferonek, drobně nakrájet
  • malá mrkev, celá
  • petržel, celá
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček pepře
  • 4 dcl hovězího vývaru
  • ½ kostky hovězího bujónu na zesílení chuti
  • 250 g zakysané smetany
  • mletý pepř
  • sůl

1. V kastrole rozpustit sádlo, přidat špek, maso osolit, opepřit, na sádle po obou stranách 1 minutu osmažit.
2. Maso vyjmout, dát stranou, šťávu, kterou pustí přidat do tlakového hrnce před dušením masa.
3. Do výpeku přidat papriku, smažit, přidat sterilované lečo, feferonky, dusit 10 minut, přidat mletý pepř, sůl, bujón, podle
    potřeby podlévat vývarem.
4. Maso dát do tlakového hrnce, přidat vývar, celý pepř, bobkový list, petržel, mrkev, dusit 25 minut.
5. Maso vyndat, šťávu scedit do kastrolu s lečem.
Prezentace: na talíři přelít roštěnky šťávou s lečem a na povrchu přelít hustou kyselou smetanou.
Příloha: opečené brambory, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.

ROŠTĚNÁ NA HOUBÁCH

  • 750g roštěnce (nebo hovězí zadní), nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, na krajích naříznout, maso nenaklepávat
  • 8 velkých žampiónů nebo jiných hub, nakrájet na silné plátky
  • (sušené houby namočit na 1 hodinu do vody, slít, vodu požít do vývaru)
  • 0,7 l vývaru A
  • sádlo
  • 1 velká cibule, drobně nakrájet
  • drcený kmín
  • pepř
  • sůl
  • Jíška
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 0,3 hovězího vývaru

1. V kastrole rozpustit sádlo, maso opepřit, prudce osmažit, 1 minuta z každé strany, maso dát do misky, pustí šťávu.
2. Do výpeku dát mouku, smažit 30 vteřin, zředit vývarem, vařit.
3. V tlakovém hrnci rozpustit sádlo přidat cibuli, osmažit, až téměř zhnědne, přidat houby, kmín, maso se šťávou z masa, vodu z namočených hub (pokud byly), jíšku.
4. Dusit 30 minut.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, rýže.
Víno: Frankovka, pozdní sběr; Svatovavřinecké.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ