• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

TYROLSKÉ SVÍČKOVÉ ŘEZY

  • 750g svíčkové, nakrájet na plátky (2 řezy na porci)

(Pokud použita roštěná nebo hovězí zadní, pak maso na pánvi osmažit, dát do tlakového hrnce, přidat
drobně krájenou cibuli, celý pepř, podlít přiměřeně vývarem, dusit 25 minut.)

  • lžíce sádla
  • 20g másla
  • 20g hladké mouky, prosát
  • 2 dl vývaru
  • 20g másla
  • 200g žampionů, oloupat, nakrájet
  • 250g zakysané smetany
  • pepř
  • sůl
  • citrónová šťáva

1. Maso opepřit, na každé straně opéct 3 minuty, dát na ohřáté talíře, mírně osolit.
2. Na pánev do výpeku přidat máslo, rozpustit, přidat moukou, udělat jíšku, zalít vývarem, 20 minut povařit, případně ředit dalším vývarem.
3. Kastrole rozehřát máslo, přidat žampióny, osmažit, podusit.
4. Na pánev přidat žampiony, zalít kysanou smetanou, promíchat, dochutit solí, citrónovou šťávou a přelít přes jednotlivé porce.
Příloha: rýže nebo těstoviny.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

SVÍČKOVÉ ŘEZY PO MYSLIVECKU

  • 750g svíčkové (2 řezy na porci)

(Pokud je použita roštěná nebo hovězí zadní, pak maso na pánvi osmažit, dát do tlakového hrnce, přidat drobně krájenou cibuli, celý pepř, podlít přiměřeně vývarem, dusit 25 minut.)1 lžíce sádla

  • 20 g hladké mouky, prosát
  • 1 lžíce másla
  • 50g cibule, drobně nakrájet
  • 150g drůbežích jater, nakrájet na nudličky
  • 150g žampionů, oloupat, nakrájet
  • 30g protlaku
  • 0,5 dl červeného vína (Cabernet Sauvignon)
  • pepř
  • sůl
  • 50g sterilovaných kapií (na ozdobu)

1. Maso opepřit, poprášit moukou na každé straně opéct 3 minuty, dát na ohřáté talíře, mírně osolit.
2. Kastrole rozehřát máslo, přidat žampióny, osmažit, podusit.
3. Ve výpeku rozpustit máslo, osmažit cibuli, játra, přidat žampiony, víno, zredukovat na polovinu, přidat protlak, provařit.
4. Maso touto směsí přelít.
Příloha: opékané brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon.

SVÍČKOVÉ ŘEZY S ŽAMPIÓNY

  • 750g svíčkové (2 řezy na porci)

(Pokud je použita roštěná nebo hovězí zadní, pak maso na pánvi osmažit, dát do tlakového hrnce, přidat drobně krájenou cibuli, celý pepř, podlít přiměřeně vývarem, dusit 25 minut.)

  • 1 lžíce sádla
  • 20 g hladké mouky, prosát
  • 1 lžíce másla
  • 50g cibule, drobně nakrájet
  • 150g drůbežích jater, nakrájet na nudličky
  • 150g žampionů, oloupat, nakrájet
  • 30g protlaku
  • 0,5 dl červeného vína
  • pepř
  • sůl
  • 50g sterilovaných kapií (na ozdobu)

1. Maso opepřit, poprášit moukou na každé straně opéct 3 minuty, dát na ohřáté talíře, mírně osolit.
2. Kastrole rozehřát máslo, přidat žampióny, osmažit, podusit.
3. Ve výpeku rozpustit máslo, osmažit cibuli, játra, přidat žampiony, víno, zredukovat na polovinu, přidat protlak, provařit.
4. Maso touto směsí přelít.
Příloha: opékané brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon.

SVÍČKOVÉ ŘEZY

750g svíčkové, nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké
plátky anglické slaniny
120g strouhanky
2 vejce
2 lžíce sádla
1 cibule, drobně nakrájet
150g sterilovaných paprik
30g feferonek
1 lžíce hořčice
1 lžíce rajčatového protlaku
1,5 dl hovězího vývaru
pepř
sůl

Svíčkovou vytvarovat, po obvodu zabaliit do plátku anglické slaniny, upevnit nití.
Plátky opepřit, osolit, obalit ve strouhance, rozšlehaných vejcích, osmažit na sádle.
Maso vyjmout, do výpeku přidat na kolečka nakrájenou cibuli, nakrájené papriky a feferonky, hořčici, rajčatový protlak, osmažit, zalít vývarem, podusit 10 minut, případně doplnit další vývar.
Touto směsí přelévat svíčkové řezy.
Příloha: pečené tymiánové brambory, ratatouille.
Víno: Cabernet Sauvignon.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ