• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ZNOJEMSKÝ GULÁŠ

80 dkg hovězího předního, nejlépe falešná svíčková (prostřední část plece)
5 dkg špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla nebo podle potřeby
4 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce majoránky
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
5 zrnek celého pepře
½ lžičky kmínu
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
1,5 dcl červeného vína
1 kyselá okurka, drobně nakrájet
pepř
sůl

Připravit jíšku: v menším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem.
Maso nakrájet na kostky 2,5 cm, opepřit, osolit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat špek, cibuli, kmín, smažit 10 minut, až začne cibule hnědnout, podle potřeby přidat sádlo, cibule se musí smažit v tuku, ne pouze na tuku.
Přidat, česnek, papriku, papriku rozpustit v tuku, zředit vínem, zredukovat, přidat dostatečné množství horkého vývaru, přidat zředěnou jíšku, celý pepř, maso, rajský protlak, promíchat, dusit 30 minut.
Maso přendat do kastrolu, vyndat celý pepř, šťávu rozmixovat, scedit a propasírovat na maso, případně zředit horkým vývarem, přidat majoránku, kyselou okurku, provařit, ochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborové knedlíky, houskové knedlíky, šťouchané brambory, vařená rýže.

ZADĚLÁVANÉ TELECÍ MASO

Neuburgské, kabinet

1 kg telecího hrudí, nebo krku (karbanátek)
hovězí vývar, na podlévání (raději by měl být použit vývar z bílých kostí)
4 žampióny, oloupat, nakrájet na plátky, (nebo menší hřiby)
½ mrkve, nakrájet na tenké plátky
1 petržel, nakrájet na tenké plátky
1/8 celere, nakrájet na tenké plátky
1 malý květák
kůra z ½ citrónu, nastrouhat
2 lžičky citrónové šťávy
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla na jíšku
½ lžíce másla na smažení hub
1 lžíce másla na smažení zeleniny
½ lžičky muškátového květu
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
1 žloutek
bílý pepř
sůl

Květák rozebrat na růžičky, vložit do vařící vody, vařit odkryté, až růžičky změknou, slít.
Maso vložit na 3 minuty do velmi horkého hovězího vývaru vody, až maso zbělá, nevařit, maso vyndat.
Maso nakrájet na kostky, opepřit, osolit.
V kastrole rozpustit 1 lžíci másla, přidat zeleninu, smažit 2 minuty, míchat, přidat maso, podlít vývarem, dusit, až maso změkne.
V dalším kastrole krátce opražit mouku, přidat 1 lžíci másla, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, zamíchat, zředit vývarem, kde bylo namočené maso, promíchat, provařit, scedit k telecímu masu.
Na pánvi rozpustit ½ lžíce másla, přidat houby (pokud to budou hříbky 2 minuty nemíchat), smažit 5 minut, míchat.
Když je maso měkké, maso vyjmout, dát na talíř, omáčku scedit do čistého kastrolu, přidat maso, houby, vařený květák, provařit, dochutit pepřem, solí.
Kastrol odstavit z plotny, vmíchat žloutek.
Příloha: houskové knedlíky, bramborové noky.
Víno: Neuburgské, kabinet.

TELECÍ KARBANÁTKY

65 dkg telecí plece
10 dkg housky
2 vejce
½ cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
10 dkg strouhanky
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
15 dkg přepuštěného másla
pepř
sůl

Cibuli osmažit na kousku másla.
Housku namočit do mléka.
Maso umlít, dát do mísy, opepřit, osolit, přidat ostatní suroviny, mimo přepuštěné máslo, vytvarovat karbanátky.
Na pánvi rozehřát rozpuštěné máslo, karbanátky osmažit.
Příloha: vařené brambory, přelité máslem, hlávkový salát.
Víno: Cabernet Sauvignon, rosé.

ŠTĚPÁNSKÁ PEČENĚ

80 dkg telecí plece
hovězí vývar na podlévání
2 vejce, do mletého masa
4 vejce, usmažit jako míchaná
7 dkg sterilizovaného hrášku
7 dkg šunky, drobně nakrájet
1 vejce na potření, rozšlehat
½ lžičky muškátového květu
½ lžíce másla, do hotové omáčky
máslo na vytření pekáče
4 lžíce strouhanky, na podsypání
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Maso dvakrát umlít na strojku. Dát do mísy.
K masu přidat pepř, sůl, muškátový květ, zelenou petržel, 2 vejce, dobře promíchat.
Vál posypat strouhankou, z masa vyválet plát 2 cm vysoký, kraje potřít rozšlehaným vajíčkem.
Do středu plátu rozprostřít míchaná vajíčka, posypat hráškem, šunkou, plát svinout.
Pekáč vymazat máslem, vložit svinutý plát, podlít teplým vývarem, zakrýt, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu 20 minut, v polovině pečení obrátit. Občas podlévat teplým vývarem.
Pečeni položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat 5 minut, nakrájet na plátky.
Šťávu scedit do menšího kastrolu, dochutit pepřem, solí, provařit, sundat z plotny vmíchat ½ lžíce másla.
Příloha: pečené brambory.
Víno: Müller Thurgau, kabinet.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ