• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

VEPŘOVÉ CECE STYL

  • 8 plátků krkovice
  • 0,75 g brambor, uvařit, oloupat, nechat vychladnout, nakrájet na kolečka
  • 400 g červené papriky, nakrájet na kolečka
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • 2 cibule, nakrájet
  • 1 velké cibule, nakrájet na kolečka
  • 300 g rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na osminky
  • 100 g pálivé klobásy, nakrájet na kolečka
  • anglická slanina, nakrájet
  • sádlo na smažení
  • 4 zrnka celého pepře
  • mletá paprika
  • pepř
  • sůl

1. Maso osolit, opepřit, posypat hladkou moukou, potřít česnekem, nechat ½ hodiny.
2. V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, rychle osmažit maso, vyndat.
3. Do hrnce přidat krájenou cibuli, osmažit, přidat papriku, sůl, pepř, mletou papriku.
4. Přidat maso do základu. Přidat celý pepř. Dusit 35 minut.
5. Opéct vařené brambory se slaninou.
6. Na pánvi rozpustit sádlo, osmažit klobásu, cibuli, rajčata, položit na opečené měsíčky brambor.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.


VEPŘOVÁ KRKOVICE NA ŽAMPIÓNECH

  • 3 kg krkovice
  • 3 lžíce másla
  • 0,5 kg cibule
  • 0,6 kg žampiónů, odstranit nožičky, oloupat, nakrájet na plátky
  • 0,4 kg sádla
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička pepře
  • sůl

1. Maso opláchnout, osušit, osolit, opepřit.
2. Polovinu másla rozehřát na pánvi.
3. Maso v pánvi několikrát otočit, vložit do pekáče, přelít zbytkem rozehřátého másla, dát na noc do lednice.
4. Cibuli nakrájet na tenké plátky, přidat do pekáče.
4. Maso posypat kmínem, vložit do pekáče, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 3 hodiny 15 minut.
5. Na druhé polovině másla osmažit žampióny.
Příloha: šťouchané brambory.

Omáčka
1 l hovězího vývaru
1 mrkev, drobně nakrájet
1 celer, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1 velká cibule, drobně nakrájet
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 bobkový list
4 zrnka celého pepře
2 lístky šalvěje
1 dcl bílého vína
½ lžičky tymiánu
1 chilli paprička
50 g špeku, drobně nakrájet
½ lžíce másla
½ lžíce hladké mouky
pepř
sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat špek a osmažit celer, petržel, mrkev, cibuli.
2. Přidat víno, zredukovat na 1/3, přidat rajčata, koření, vývar, dusit 20 minut.
3. Vyndat bobkový list, celý pepř, papričku, pak omáčku rozmixovat.
4. Udělat jíšku, tu zalít částí vývar, provařit 45 minut.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

HUSPENINA

1 kg vepřové plece
1 vepřové koleno
3 vepřové nožičky
3 mrkve
1 petržel
1 větší cibule, drobně nakrájet
4 sterilované okurky, nakrájet na malé kostičky
1 lžíce octa
pepř
sůl

Na vaření plece, kolena, nožiček
2 mrkve
2 petržele
3 bobkové listy
10 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
sůl
 
Do většího hrnce nalít vodu, osolit, přivést k varu. (Vody jen tolik, aby maso bylo ponořené.)
Přidat plec, koleno, sbírat pěnu.
Přidat hrubě krájenou mrkev, petržel, bobkový list, pepř, nové koření.
Mírným varem vařit, až maso změkne.
Do přiměřené kastrolu vložit nožičky, zalít vývarem, nožičky uvařit doměkka
Maso vykostit, nechat vychladnout nakrájet na kostičky 1,5 cm, dát do mísy.
Kůže z nožiček umlít nahrubo, přidat do mísy.
Uvařit 3 mrkve a 1 petržel, když budou téměř měkké, nakrájet na tenká kolečka, vložit do mísy.
Přidat sterilované okurky, cibuli, ocet, přiměřené množství scezeného vývaru z nožiček, opatrně promíchat, dochutit pepřem, solí.
Hmotu nalít do forem, dát vychladit.
Podávat s drobně krájenou cibulí, vodou ředěným octem.
Příloha: chleba.

RAKOVNICKÉ VEPŘOVÉ KOTLETY

  • 600 g vepřových kotlet
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozmačkat
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • šalvěj
  • chilli
  • pepř
  • sůl
  • sádlo

1. Maso posypat pepřem, polít citrónovou šťávou.
2. V míse smíchat hořčici, kečup, chilli, česnek, cibuli, šalvěj.
3. Maso přidat do směsi, promíchat, maso urovnat, přelít olejem, dát na noc do ledničky.

A. Pečené na pánvi
1. Na pánvi rozehřát 2 lžíce sádla.
2. Maso vyjmout z marinády, marinádu neodstraňovat, osolit, opéct na pánvi, 5 minut z každé strany
Příloha: vařené, opečené brambory.

B. Dušené v kastrolu nebo v tlakovém hrnci
Připravit zeleninový základ

  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 malá mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1/8 celeru, drobně nakrájet
  • 4 zrnka celého pepř
  • 1 bobkový list
  • šalvěj
  • tymián
  • 1 dcl bílého vína (nemusí být)
  • hovězí vývar na podlití

1. V kastrole (tlakovém hrnci) rozehřát sádlo, osmažit kořenovou zeleninu, cibuli, přidat koření, přidat bílé víno, zredukovat
    na polovinu, přidat maso, vývar, dusit.
2. Vyndat maso, odstranit, celý pepř, bobový list, omáčku rozmixovat, ochutit pepřem a solí.
Příloha: vařené, pečené, šťouchané brambory, rýže.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ