• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ŘÍZEK RAKOVNICKÉHO LÉTA

  • 4 vepřové řízky, naříznout kraje
  • 5 dkg špeku, nakrájet na kostičky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • šťáva z 1 citrónu
  • 0,5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 dcl červeného vína
  • 2 dcl hovězího vývaru
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžička tymiánu
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce másla

1. Smíchat víno, koření, česnek, maso pokapat citrónem, dát na tři hodiny do marinády.
2. Maso osušit, v kastrole rozpustit sádlo, osmažit špek, přidat maso ,osmažit 5 minut na každé straně.
3. Maso vyndat, přidat cibuli, osmažit, přidat marinádu, zredukovat na polovinu, přidat rajčata, podlévat vývarem.
Příloha: vařené, opečené, šťouchané brambory.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

RAKOVNICKÝ ŘÍZEK

  • 4 vepřové řízky, naříznout kraje
  • 0,5 dkg špeku, nakrájet na kostičky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 zelená paprika, nakrájet na proužky
  • 1 kapie, nakrájet na proužky
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • šťáva z 1 citrónu
  • 0,5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 dcl červeného vína
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 dcl červeného vína
  • 2 dcl hovězího vývaru
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce másla

1. Maso pokapat citrónovou šťávou, osolit, opepřit, obalit v mouce.
2. Smíchat víno, koření, česnek, maso pokapat citrónem, dát na tři hodiny do marinády.
2. Maso osušit, v kastrole, rozpustit sádlo, osmažit špek, přidat maso osmažit 6 minut na každé straně.
3. Maso vyndat, přidat máslo, papriku, kapii, sladkou papriku, cibuli, osmažit, přidat bobkový list, přidat víno, zredukovat na polovinu česnek, rajčata, vložit maso, podlévat vývarem.
Příloha: vařené, opečené, šťouchané brambory.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

RAKOVNICKÁ VEPŘOVÁ PANENKA V MEDOVÉ A PÁLIVÉ MARINÁDĚ

  • plátky vepřové panenky silné 3 cm (dle počtu osob)
  • máslo
  • špek, drobně nakrájet
  • pepřová marináda s česnekem:
  • 2 dl oleje
  • ½ lžíce bílého pepře
  • 4 stroužky česneku, rozmačkat
  • sůl

Promíchat.

Na medovou marinádu s česnekem a chilli

  • 1 dl oleje
  • 2 lžíce medu
  • 4 stroužky česneku, rozmačkat
  • 2 sušené papričky, rozmačkat
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • sůl

Promíchat.

1. Plátky nenaklepávat, potřít marinádami, dát odležet.
2. Smažit na pánvi na másle a špeku nebo grilovat.
Příloha: pečené brambory, bílé pečivo.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.

PEČENÍ UZENÉHO MASA

  • 750 g uzeného masa
  • med
  • majoránka
  • pepř

1. Na uzeném masu na povrchu a ze spodu nakrájet do mřížky.
2. Z obou stran posypat pepřem, majoránkou.
3. Dát na pekáč do chladu na 2 hodiny.
4. Podlít vodou, péct v troubě při 180°C cca 45 minut.
5. Vyndat maso, do mřížky na mase vetřít med a na 5 minut vrátit do trouby.
Víno: Rulandské modré.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ