• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ZAPEČENÉ VEPŘOVÉ

  • 600 g vepřové kýty, nakrájet na plátky 2,5cm
  • 300 g špeku, nakrájet na tenké plátky
  • 3 vejce
  • 1 lžíce strouhanky
  • oleje na přelití
  • špetku soli
  • snítku bylinky na ozdobu

1. Maso dát do pekáče, proložit špekem, přelít olejem, dát na noc do ledničky.
2. Rozehřát troubu na 180°C, maso osolit, opepřit, vložit pekáč, péct 20 minut.
3. Vejce rozmíchat se strouhankou, přelít přes maso, dopéct při 160°C 10 minut.
Příloha: opečené brambory, hranolky.

VEPŘOVÉ MEDAILONKY S RAJČATY A MOZZARELLOU NEBO BALKÁNSKÝM SÝREM NEBO NIVOU

  • 800 g vepřové panenky
  • změklé máslo na potření masa
  • sádlo na smažení
  • 2 větší rajčata
  • 200 g mozzarelly
  • bazalka
  • šalvěj
  • pepř
  • olivový olej
  • sůl

1. Vepřovou panenku nakrájet na medailonky.
2. Medailonky opepřit, posypat šalvějí, lehce potřít máslem, nechat 2 hodiny ležet.
3. Na pánvi rozpustit sádlo, maso osmažit.
A. Jako salát
1. Naskládat střídavě na talíř maso, mozzarellu (balkánský sýr), rajčata.
2. Rajčata, sýr posypat bazalkou.
3. Přelít olivovým olejem.
B. Zapečené  
1. Naskládat střídavě do pekáče maso, mozzarellu (balkánský sýr, nivu), rajčata, dát zapéct do vyhřáté trouby na 5 minut.
2. Vyndat jednotlivé porce, přelít olivovým olejem.
Příloha: opečené brambory.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

RAKOVNICKÁ VEPŘOVÁ PLEC DUŠENÁ NA VÍNĚ

  • 1,2 kg vepřové plece, nakrájet na kostky 3x3 cm, osolit, opeřit
  • 5 dkg špeku, nakrájet na kostičky
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 střední mrkve, očistit, nakrájet na špalíčky
  • 12 cm pórku, nakrájet na silnější proužky, délka 4 cm
  • 1 sušená chilli paprička
  • 2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • 1½  lžíce hladké mouky
  • sádlo na smažení
  • 1 lžička cukru
  • 1 dcl červeného vína
  • 2 dcl drůbežího vývaru
  • 1 lžička šalvěje
  • 4 zrnka pepře
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit sádlo, prudce osmažit maso, dát do mísy stranou.
2. Do pánve přidat mouku, udělat jíšku, zředit vývarem.
3. V hrnci mírně zkaramelizovat cukr, přidat špek, sádlo, cibuli, míchat, 10 minut smažit.
4. Po 5 minutách smažení cibule přidat mrkev, po 8 minutách smažení cibule přidat pórek.
5. Na dně kastrolu uprostřed udělat místo, na místo vložit lžičku sádla a česnek, když česnek zavoní, základ promíchat.
6. Přidat rozmarýn, provensálské koření, šalvěj, pepř, chilli papričku.
7. Přidat maso i s vyteklou šťávou, téměř vydusit.
8. Přidat víno, téměř zredukovat.
9. Přidat zředěnou jíšku, případně doplnit vývarem.
10. Dusit do měkka. V tlakovém hrnci 30 minut. Ochutit pepřem, solí. 
Příloha: rýže, šťouchané brambory.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.

DUŠENÁ RAKOVNICKÁ VEPŘOVÁ PLEC NA RAJČATECH

  • 1,2 kg vepřové plece, nakrájet na kostky 2,5x2,5 cm, opepřit, osolit
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 5 cm pórku, nakrájet na kolečka
  • 5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • 1 sušená chilli paprička
  • 4 zrnka pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžička cukru
  • 1 dcl bílého vína
  • 3 dcl drůbežího vývaru
  • 5 dkg špeku, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • přepuštěné máslo na smažení masa
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozehřát přepuštěné máslo, prudce osmažit maso, dát do mísy stranou.
2. V hrnci mírně zkaramelizovat cukr, přidat špek, máslo, cibuli, míchat, 5 minut smažit.
4. Po 3 minutách smažení cibule přidat pórek.
5. Na dně kastrolu uprostřed udělat místo, na místo vložit lžičku másla a česnek, když česnek zavoní, základ promíchat.
6. Přidat tymián, provensálské koření, pepř, chilli papričku.
7. Přidat víno, zredukovat.
8. Přidat rajčata, dusit 5 minut, míchat.
8. Přidat maso i s vyteklou šťávou.
10. Dusit do měkka. (V tlakovém hrnci 30 minut.) Ochutit pepřem, solí. 
Příloha: penne, rýže, šťouchané brambory.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ