SMAŽENÁ TELECÍ JÁTRA 5 osob
80 dkg jater
4 dcl hovězí vývar na podlévání
1 dcl mléka
1 lžíce másla, rozpustit
přepuštěného másla na smažení (nebo použít na smažení sádlo)
½ lžíce másla
strouhanka na obalení
½ lžičky kmínu
pepř
sůl
Játra na 1 hodinu naložit do mléka, odblanit, nakrájet na plátky.
Plátky jater máčet v teplém másle, obalit ve strouhance.
Na pánvi rozehřát přepuštěné máslo, obalené plátky osmažit.
Usmažené řízky opepřit, osolit, ihned podávat.
Příloha: bramborová kaše přelitá rozpuštěným máslem.
Přepuštěné máslo
Máslo rozpustit v menším kastrole.
Nechat vychladnout, pak vložit do ledničky ztuhnout.
Máslo na protilehlých krajích odsunout od kraje kastrolu, syrovátku odlít (dá se použít při zadělávání těsta).
Sebrané přepuštěné máslo použít na smažení, zbylé se dá uchovat v ledničce pro další použití.