• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SMAŽENÁ TELECÍ JÁTRA

SMAŽENÁ TELECÍ JÁTRA 5 osob

80 dkg jater
4 dcl hovězí vývar na podlévání
1 dcl mléka
1 lžíce másla, rozpustit
přepuštěného másla na smažení (nebo použít na smažení sádlo)
½ lžíce másla
strouhanka na obalení
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Játra na 1 hodinu naložit do mléka, odblanit, nakrájet na plátky.
Plátky jater máčet v teplém másle, obalit ve strouhance.
Na pánvi rozehřát přepuštěné máslo, obalené plátky osmažit.
Usmažené řízky opepřit, osolit, ihned podávat.
Příloha: bramborová kaše přelitá rozpuštěným máslem.

Přepuštěné máslo
Máslo rozpustit v menším kastrole.
Nechat vychladnout, pak vložit do ledničky ztuhnout.
Máslo na protilehlých krajích odsunout od kraje kastrolu, syrovátku odlít (dá se použít při zadělávání těsta).
Sebrané přepuštěné máslo použít na smažení, zbylé se dá uchovat v ledničce pro další použití.

DUŠENÁ JÁTRA SE SLANINOU

80 dkg jater
10 dkg špeku, nakrájet na klínky
4 dcl hovězí vývar na podlévání
1 cibule, drobně nakrájet
1 dcl mléka
1 lžíce sádla, na smažení
½ lžíce hladké mouky
½ lžičky kmínu
1 dcl kysané smetany
pepř
sůl

Játra na 1 hodinu naložit do mléka, odblanit, prošpikovat.
V kastrole rozpustit sádlo, přidat cibuli, kmín, smažit 4 minuty, míchat, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit vývarem, promíchat.
Přidat játra, dusit cca 45 minut, pokud bude potřeba, občas podlévat dalším horkým vývarem.
Dušená játra vyjmout, dát na talíř, přikrýt alobalem.
Šťávu scedit do dalšího kastrolu, vmíchat smetanu, dochutit pepřem, solí.
Příloha: kynutý knedlík.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

NADÍVANÝ BŮČEK

5 osob

1 kg dkg bůčku bez kosti
1 cibule, hrubě nakrájet
2 stroužky česneku, hrubě nakrájet
1 lžička kmínu
4 zrnka celého pepře
pepř
sůl

Nádivka
1 lžíce másla
3 vejce
2 housky, nakrájet na kostičky
¼ lžičky muškátového květu
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
1 dcl mléka
strouhaná kůra z ¼ citrónu
sůl

Housky namočit v mléce.
Do mísy dát změklé máslo, rozmíchat s vejci, přidat další položky nádivky, dobře promíchat.

Do bůčku vyříznout kapsu, naplnit nádivkou, zašít.
Do kůže masa vyříznout mřížku, maso osolit, opepřit.
Do pekáče dát na dno mřížku nebo špejle, na ně položit maso kůží dolů.
Do pekáče přidat cibuli, česnek, celý pepř, maso polít vodou, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny. V polovině pečení maso obrátit.
V průběhu pečení maso občas přelévat vypečenou šťávou, podlévat horkou vodou.
Hotové maso vyndat na talíř, přikrýt alobalem, nechat 7 minut, nakájet na plátky.
Přílohy: vařené brambory, dušené kyselé zelí.

SEKANÁ PEČENĚ

30 dkg hovězího zadního
25 dkg vepřového masa (ramínko)
15 dkg telecího (plecko, karbanátek)
5 dkg špeku, velmi drobně nakrájet
hovězí vývar na podlití
1 lžíce sádla
½ lžíce sádla
1 houska, nakrájet, namočit vodou
10 dkg strouhanky
1 cibule, drobně nakrájet
2 vejce
½ bílku na potření pečeně před pečením
1 lžíce majoránky
¼ lžičky pepře
sůl

Maso dvakrát umlít na masovém strojku.
Cibuli smažit 4 minuty na ½ lžíce sádla.
Všechny suroviny kromě strouhanky vložit do mísy, dobře promíchat.
Z promíchané hmoty vypracovat šišku, tu obalit ve strouhance, potřít bílkem.
V pekáči rozehřát 1 lžíci sádla, přidat sekanou pečeni, mírně podlít, zakrytý pekáč vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct 1,5 hodiny nebo 1 hodinu při 180°C.  V polovině pečení obrátit, občas mírně podlít vývarem.
Příloha: brambory maštěné máslem, kysané zelí.
Víno: Rulandské modré; Svatovavřinecké.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ