• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SEKANÁ PEČENĚ NA SMETANĚ

30 dkg hovězího zadního
25 dkg vepřového masa (ramínko)
15 dkg telecího (plecko, karbanátek)
5 dkg špeku, velmi drobně nakrájet
hovězí vývar na podlití
1 lžíce sádla
½ lžíce sádla
1 houska, nakrájet, namočit vodou
10 dkg strouhanky
1 cibule, drobně nakrájet
2 vejce
½ bílku na potření pečeně před pečením
1 lžíce majoránky
¼ lžičky pepře
sůl

Maso dvakrát umlít na masovém strojku.
Cibuli smažit 4 minuty na ½ lžíce sádla.
Všechny suroviny kromě strouhanky vložit do mísy, dobře promíchat.
Z promíchané hmoty vypracovat šišku, tu obalit ve strouhance, potřít bílkem.
V pekáči rozehřát 1 lžíci sádla, přidat sekanou pečeni, mírně podlít, zakrytý pekáč vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct 1,5 hodiny, nebo 1 hodinu při 180°C.  V polovině pečení obrátit, občas mírně podlít vývarem.

Omáčka
0,5 l hovězího vývaru
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce másla
strouhaná kůra z ½ citrónu
šťáva ze ¼ citrónu
1 lžička plnotučné hořčice
1 dcl kysané smetany
1 bobkový list
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
½ lžičky tymiánu
bílý pepř
sůl

V kastrole rozehřát polovinu másla, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty.
Přidat cibuli, smažit 5 minut, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit vývarem.
Přidat celý pepř, nové koření bobkový list, hořčici, tymián, citrónovou kůru, promíchat, vařit 30 minut, míchat, případně zředit dalším vývarem.
Přidat scezenou vypečenou šťávu z pekáče, provařit, scedit do jiného kastrolu.
Do sezené šťávy přidat citrónovou šťávu, provařit, odstavit z plotny, vmíchat kysanou smetanu, promíchat, dochutit pepřem, solí.
Příloha: kynuté knedlíky.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

SMAŽENÉ KARBANÁTKY

30 dkg hovězího zadního
25 dkg vepřového masa (ramínko)
15 dkg telecího (plecko, karbanátek)
5 dkg špeku, velmi drobně nakrájet
1 lžíce sádla
½ lžíce sádla
1 houska, nakrájet, namočit vodou
1,5 lžíce strouhanky
1 cibule, drobně nakrájet
2 vejce
½ bílku na potření pečeně před pečením
1 lžíce majoránky
¼ lžičky pepře
sůl

Na obalování a smažení
1 vejce, rozšlehat
strouhanka
sádlo na smažení

Maso dvakrát umlít na masovém strojku.
Cibuli osmažit 4 minuty na ½ lžíce sádla.
Všechny suroviny vložit do mísy, dobře promíchat.
Z promíchané hmoty vypracovat placky vysoké 2 cm, obalit v rozšlehaném vajíčku, strouhance.
V pánvi rozpustit dostatečné množství sádla, karbanátky osmažit.
Příloha: brambory maštěné máslem, kysané zelí.
Víno: Rulandské modré; Svatovavřinecké.

BRAMBOROVÉ NOKY S OBSAHEM TVAROHU

BRAMBOROVÉ NOKY S OBSAHEM TVAROHU 5 osob

300 g brambor, uvařit ve slupce
200 g měkkého tvarohu
2 vejce
300 g polohrubé mouky
mouku na podsypání
1 lžíce másla
sůl

Dát vařit větší množství osolené vody.
Do větší mísy dát rozmačkané brambory, prosátou mouku, vejce, tvaroh, sůl.
Vypracovat hladké těsto, zpracovávat 15 minut.
Na pomoučněném vále vyválet 4 hady s průměrem 2,5 cm, nakrájet na dílky 3 cm dlouhé.
Nakrájené noky po částech vkládat do velkého síta a prosypat moukou, protřepat.
Noky vložit do vařící vody, případně uvolnit ode dna.
Když noky vyplavou na hladinu, vařit ještě cca 1 minutu.
Vařené noky slít, ihned v sítu prolít studenou vodou, nechat okapat.
Na větší pánvi rozpustit máslo, po částech přidat noky a noky osmažit. 

POLÉVKA Z HUSÍCH DRŮBKŮ

POLÉVKA Z HUSÍCH DRŮBKŮ 5 osob

drůbky z 1 husy
2 l vody
½ květáku, rozebrat na růžičky
1 menší cibule, hrubě nakrájet
½ mrkve, hrubě nakrájet
1 menší petržel, hrubě nakrájet
1/8 petržele, hrubě nakrájet
1 lžíce másla na jíšku
1 lžíce hladké mouky
4 žampióny, nakrájet na silnější plátky
1 lžíce másla na smažení žampiónů
1 hrst zelené petržele, hrubě nakrájet
4 zrnka pepře
¼ lžičky muškátového květu
pepř
sůl

Připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu. Zředit 2 litry studené vody.
Očištěné drůbky vložit do hrnce se zředěnou jíškou, přidat zeleninu, osolit, pomalu vařit 1,5 hodiny.
Na pánvi rozpustit máslo, osmažit žampióny.
Vývar přecedit do druhého hrnce.
Drůbky nakrájet na kostičky, přidat do scezeného vývaru.
Do scezeného vývaru přidat osmažené žampióny, muškátový květ.
Vařit, až květák změkne.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ