• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KRŮTÍ PLÁTKY S TAPENÁDOU A RATATOUILLE

8 větších plátků krůtích prsou,
10 černých oliv
10 zelených oliv
2 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
4 sušená rajčata, osolit
4 plátky eidamu
1 vejce, rozšlehat
hladká mouka na obalení
strouhanka na obalení
pepř
sůl
stolní olej na smažení (ne olivový)

Do mixeru vložit olivy, olivový olej, česnek, sušená rajčata, rozmixovat.
Krůtí plátky položit mezi fólie, rozklepat.
Plátky opepřit, osolit, 4 plátky potřít rozmixovanou směsí.
Na každý potřený plátek masa položit plátek sýra a překrýt volným plátkem masa, přimáčknout.
Obalit jako řízek: v hladké mouce, rozšlehaném vejci, strouhance.
Smažit cca 3 minuty na každé straně.

Prezentace: na polovinu talíře položit osmažené maso, na druhou polovinu dát porci ratatouille.
Víno: Bzenecká lipka.

Ratatouille
olivový olej na smažení zeleniny
máslo na smažení zeleniny
2 cibule, nakrájet na osminky
1 baklažán, nakrájet na kostičky 3 cm
2 menší cukety, nakrájet na kostičky 2 cm
5 rajčat, nakrájet na osminky
3 papriky, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
½ lžičky cukru
1 lžíce čerstvé petržele, drobně nakrájet
2 snítky tymiánu
½ lžičky provensálského koření
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit kousek másla, 1 lžíci olivového oleje, přidat česnek, když zavoní, odstavit kastrol z plotny.
Každou zeleninu smažit zvlášť, pouze cibuli a rajčata společně.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat lilek, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cuketu, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat papriky, provensálské koření, osmažit asi 3 minuty, až začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku a cuketě.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat rajčata, provensálské koření, smažit, až rajčata začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k ostatní zelenině.
Kastrol se zeleninou dát na plotnu. Přidat cukr, bobkový list, tymián, celý pepř, víno, dusit 10 minut, dochutit pepřem, solí, vmíchat zelenou petržel.
Je žádoucí, aby ratatouille bylo dostatečně měkké, zde módní al dente neplatí.

PEČENÁ KUŘECÍ STEHNA SE ZELENINOU

4 kuřecí stehna
3 dcl drůbežího vývaru
4 mrkve, oškrábat, nakrájet na silnější kolečka
4 petržele, oškrábat, nakrájet na silnější kolečka
200 g celeru, očistit, nakrájet na silnější kolečka
2 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Nakrájenou zeleninu naskládat do pekáče, přidat vývar, opepřit, osolit.
Maso opepřit, osolit, položit na zeleninu.
Pekáč zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 45 minut.
Pekáč odkrýt, péct 10 minut.
Maso položit na talíř, přikrýt alobalem.
Zeleninu dát do pánve i se šťávou, provařit, odstavit z plotny, posypat zelenou petrželí, promíchat.
Prezentace: na talíř položit jedno pečené kuřecí stehno, vedle porci zeleniny.
Víno: Rulandské bílé.

PŮVODNÍ PAELLA

4 spodní díly kuřecího stehna (paličky)
4 horní díly králičího stehna
12 lžic rýže, propláchnout
6 dcl drůbežího vývaru
2 lžičky mleté papriky
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
špetka šafránu
pepř
sůl

Maso opepřit, osolit.
Na větší pánvi rozehřát máslo a olej, přidat maso, osmažit 5 minut z každé strany.
Přidat mletou papriku, promíchat, zalít polovinou vývaru, promíchat.
Přidat rýži, zbytek vývaru, osolit, promíchat.
Vařit, až je rýže měkká (cca 25 minut), podle potřeby doplňovat další vývar.
Prezentace: pánev položit na stůl, každý si vezme podle chuti.
Víno: Rulandské bílé.

PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO

Máslo nakrájet na kostky, dát do kastrolu a pomalu zahřívat. Sbírat pěnu.
Mléko obsažené v másle klesne ke dnu, tuk vystoupí k povrchu, tuk slít.
Mléko vylít a tuk vyčistit.
Při zahřívání nesmí máslo příliš ztmavnout, aby nezhořklo.
Přepuštěné máslo je vhodné ke smažení drůbežího a telecího masa. Přepuštěné máslo lze zahřát na vyšší teplotu, než běžné máslo.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ