• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ROŠTĚNKY NA VÍNĚ

4 plátky vysokého roštěnce, každý vysoký 2,5 cm, váha 150 g
1 lžíce sádla
4 dcl hovězího vývaru
2 dcl červeného vína, (Svatovavřinecké)
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
1,5 lžíce hladké mouky, krátce opražit
pepř
sůl

Maso na krajích naříznout, opepřit, osolit, obalit v mouce, nenaklepávat.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat roštěnky, z obou stran prudce osmažit, vynadat na talíř.
Přidat cibuli, snížit teplotu, 2 minuty smažit, míchat, přidat mouku, 1 minutu míchat.
Zředit vínem, přidat rajčata, promíchat, přidat vývar.
Vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo, maso dusit doměkka.
(V tlakovém hrnci dušení trvá 25 minut.)
Příloha: rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.

RAGÚ ZE ČTYŘ MAS

300 g hovězí kližky, nakrájet na kostky 3 x 3 cm
300 g vepřového plecka, nakrájet na kostky 3 x 3 cm
300 g vepřových žeber, přeseknout
300 g hovězího předního s kostí, přeseknout
200 g měkčí pikantní klobásy, nakrájet na větší kusy
2 lžíce sádla
2 cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
3 dcl červeného vína (Svatovavřinecké; Merlot)
3 konzervy rajčat i se šťávou, každá s obsahem 400 g
1 l hovězího vývaru
2 lžičky provensálského koření
1 lžička tymiánu
5 zrnek pepře
1 sušená chilli paprička
pepř
sůl

Maso opepřit, osolit.
Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran.
Přidat víno, zcela zredukovat.
Přidat celý pepř, tymián, chilli, provensálské koření, protlak, promíchat.
Přidat maso s kostí, promíchat, přidat klobásu.
Přidat konzervovaná rajčata, pepř, sůl, podlít vývarem, pomalu dusit 2 hodiny.
Příloha: penne, špagety.
Víno: Svatovavřinecké.

HAMBURGER

8 porcí

1 kg mletého libového hovězího
1 vejce
4 lžíce strouhanky z tvrdého chleba
2 stroužky česneku, rozmačkat
3 lžíce mléka
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžička sušené šalvěje
1 lžička mletého pepře
sůl

Všechny suroviny dát do mísy, dobře promíchat rukama. Ale nepřemíchat, maso nesmí pouštět šťávu (povrch je lesklý). Hamburger by byl tuhý.
Dát na rozehřátý gril, grilovat 5 minut na každé straně.
Prezentace: na polovinu podélně rozkrojené housky položit list ledového salátu, plátek sýru, kolečko rajčete, kolečko cibule, hamburger, na hamburger položit druhou polovinu housky. Případně housku potřít na vnitřní straně majonézou a hamburger hořčicí a kečupem.

POMALU DUŠENÉ HOVĚZÍ PŘEDNÍ S KOSTÍ

2 kg hovězího předního s kostí
0,5 dcl vývaru
3 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 lžíce sádla
5 stroužků česneku
1 lžíce protlaku
1 lžička cukru
2 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Maso potřít stolním olejem (ne olivovým), opepřit, osolit.
V pekáči rozehřát sádlo, maso zprudka osmažit ze všech stran dohněda, maso vyndat na talíř.
Do pekáče přidat cukr, nechat zkaramelizovat, přidat protlak, česnek, rozmíchat, krátce povařit.
Do pekáče vrátit osmažené maso i se šťávou, kterou pustilo, přidat víno, víno téměř zredukovat.
Přidat vývar, přivést k varu, pekáč zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 170°C na 2,5 hodiny.

Houby s pančetou
300 g pančety, nakrájet na kostičky
20 hlaviček žampiónů, oloupat, rozpůlit
½ lžíce sádla
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat pančetu, mírně osmažit, přidat houby, opepřit, osolit, smažit, až se odvaří tekutina.

Šťáva
Vyndat maso z pekáče na mísu.
Do šťávy v pekáči propasírovat česnek, šťávu scedit, dochutit pepřem, solí.

Prezentace:  Na mísu položit maso, přelít šťávou, posypat směsí pančety a hub, posypat zelenou petrželí.
Víno: Cabernet Sauvignon; Zweigeltrebe

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ