• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KARBANÁTKY

400 g hovězího zadního
250 g vepřového bůčku
1 velká cibule, drobně nakrájet, osmažit
2 stroužky česneku, rozmačkat
30 g hladké mouky
30 g strouhanky
1,5 dcl mléka, nebo vody
2 lžičky sušené majoránky
¼ lžičky pepře
½ lžičky soli
olej na smažení

Hovězí a bůček nakrájet a spolu se smaženou cibulí, česnekem jemně umlít.
Mleté maso dát do mísy, přidat strouhanku, mouku, majoránku, mléko, sůl, dobře promíchat.
Tvarovat stejně velké karbanátky.
V pánvi rozehřát olej, karbanátky osmažit z obou stran, dát okapat do sítka.
Ihned podávat.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, chleba.

KARBANÁTKY obalované

400 g hovězího zadního
250 g vepřového bůčku
1 velká cibule, drobně nakrájet, osmažit
2 stroužky česneku, rozmačkat
30 g hladké mouky
30 g strouhanky
1,5 dcl mléka, nebo vody
2 lžičky sušené majoránky
¼ lžičky pepře
½ lžičky soli
olej na smažení

Na obalení
2 vejce
3 lžíce mléka
hladká mouka
strouhanka
sůl

Hovězí a bůček nakrájet a spolu se smaženou cibulí, česnekem jemně umlít.
Mleté maso dát do mísy, přidat strouhanku, mouku, majoránku, mléko, sůl, dobře promíchat.
Tvarovat stejně velké karbanátky.

Obalení karbanátků
V hlubokém talíři rozšlehat vejce s mlékem, osolit.
Karbanátky obalit v mouce, následně v rozšlehaných vejcích a obalit ve strouhance.
V pánvi rozehřát olej, karbanátky osmažit z obou stran, dát okapat do sítka.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, chleba.

JATERNICOVÝ PREJT

½ prasečí hlavy
250 g vepřového bůčku
250 g vepřových plic
300 g vepřových jater
400 g veky, namočit ve vodě, vymačkat
3 dcl vývaru z uvařené hlavy
1 velká cibule
3 stroužky česneku, rozmačkat
sádlo na vymazání pekáče
1 lžíce sušené majoránky
½ lžičky mletého nového koření
strouhaná kůra z poloviny citrónu
1 lžička pepře
1 lžička soli

Na vaření hlavy, bůčku, plic
1 velká cibule, hrubě nakrájet
5 zrnek celého pepře
sůl

Ve větším hrnci přivést k varu osolenou vodu, vložit hlavu, bůček, plíce, sbírat pěnu.
Přidat celý pepř, vařit až maso změkne.
Maso vyndat, nechat téměř vychladnout, nakrájet na kostičky menší než jeden 1cm.
Játra umlít s namočenou vekou, dát do mísy.
Přidat nakrájené maso, koření, česnek, citrónovou kůru, sůl, vývar, promíchat, případně dochutit.
Propracovaný prejt dát vymazaného pekáče, vložit do trouby rozehřáté na 170°C, péct, až vznikne světlehnědá kůrka.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, chleba.

HUSPENINA 2

1 kg vepřové plece
1 vepřové koleno
3 vepřové nožičky
3 mrkve
1 petržel
1 větší cibule, drobně nakrájet
2 sterilované okurky, nakrájet na malé kostičky
2 lžíce sterilizovaného hrášku
2 vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
1 lžíce octa
pepř
sůl

Na vaření plece, kolena, nožiček
2 mrkve
2 petržele
3 bobkové listy
10 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
sůl
 
Do většího hrnce nalít vodu, osolit, přivést k varu. (Vody jen tolik, aby maso bylo ponořené.)
Přidat plec, koleno, sbírat pěnu.
Přidat hrubě krájenou mrkev, petržel, bobkový list, pepř, nové koření.
Mírným varem vařit, až maso změkne.
Do přiměřené kastrolu vložit nožičky, zalít vývarem, nožičky uvařit doměkka
Maso vykostit, nechat vychladnout nakrájet na kostičky 1,5 cm, dát do mísy.
Kůže z nožiček umlít nahrubo, přidat do mísy.
Uvařit 3 mrkve a 1 petržel, když budou téměř měkké, nakrájet na tenká kolečka, vložit do mísy.
Přidat sterilované okurky, cibuli, vejce, hrášek, ocet, přiměřené množství scezeného vývaru z nožiček, opatrně promíchat, dochutit pepřem, solí.
Hmotu nalít do forem, dát vychladit.
Podávat s drobně krájenou cibulí, vodou ředěným octem.
Příloha: chleba.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ