• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY

200 g vařeného vepřového uzeného bůčku
50 g špeku, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
5 lžic sádla
330 g housek dne starých, nakrájet na kostičky
100 g hrubé mouky
¼ lžičky muškátového květu
½ lžičky pepře
2,5 dcl mléka
1 vejce

Do pekáče dát krájený vepřový bůček, krájený špek, dát do trouby rozehřáté na 190°C, částečně osmažit.
Přidat housky, opražit do růžova, míchat.
Do mísy dát mouku, vejce, špetku soli, muškátový květ, mletý pepř, mléko, zpracovat těsto.
Přidat opraženou housku s uzeným bůčkem, promíchat, nechat stát 15 minut.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat cibuli, smažit, až cibule začne mírně hnědnout, míchat.
Z těsta vytvarovat kulaté knedlíky, vkládat do vařící osolené vody, promíchat, aby se neuchytily u dna, vařit 10 – 12 minut.
Vařené knedlíky po vyjmutí propíchnou vidličkou.
Příloha: dušené kysané zelí.
Prezentace: porci knedlíků přelít sádlem s cibulkou.

VEPŘOVÉ VÝPEČKY

0,5 kg vepřového bůčku, nakrájet na kostky 3 cm
1 cibule, hrubě nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžíce sádla
pepř
sůl

Maso promíchat s pepřem, solí, cibulí, česnekem, sádlem, dát na pekáč, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, krátce péct, podlít horkou vodou, zamíchat a péct do měkka, občas zamíchat a podlít horkou vodou podle potřeby.
Příloha: vařené brambory, pečené brambory, šťouchané brambory, dušené kysané zelí.

VAŘENÉ VEPŘOVÉ KOLENO

2 vepřová kolena
2 l drůbežího vývaru
1 cibule, hrubě nakrájet
1 mrkev, hrubě nakrájet
kousek celeru, hrubě nakrájet
1/3 pórku
4 bobkové listy
1 lžička tymiánu
1 hrst petržele
10 zrnek pepře
1 lžička soli

Do hrnce nalít vodu, přivést k varu, vložit kolena, vařit 5 minut.
Kolena vyjmout, vodu vylít.
Hrnec vymýt, přidat vývar, přivést k varu, vložit kolena, případně doplnit vývar, aby kolena byla ponořená.
Přidat cibuli, mrkev, celer, pórek, bobkové listy, tymián, sůl, vařit pomalým varem cca 2½ hodiny. 
Příloha: chleba, strouhaný křen, hořčice.



VEPŘOVÉ RAMÍNKO NA ČESNEKU S ROZMARÝNEM

2 kg vepřového ramínka bez kosti
8 stroužků česneku, podélně rozpůlit
16 snítek rozmarýnu
2 lžíce másla
stolní olej na pečení
pepř
sůl

Maso opepřit, osolit, svinout do rolády, zajistit nití.
Do masa udělat špičkou nože 16 hlubokých zářezů.
Do každého zářezu zasunout polovinu česneku a snítku rozmarýnu.
Maso potřít olejem, opepřit, osolit, vložit do pekáče a dát do trouby rozehřáté na 220°C.
Péct 15 minut, pak teplotu snížit na 180°C a péct 2 hodiny 45 minut.
Upečené maso vyndat na teplý talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 15 minut.
Příloha: pečené rozmarýnové brambory.
Víno: Ryzlink vlašský.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ