• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

MORAVSKÝ VRABEC

500 g vepřového bůčku, nakrájet na kostky 3 x  4 cm
500 g vepřového plecka, nakrájet na kostky 3 x 4 cm
1 lžíce sádla
3 cibule, hrubě nakrájet
4 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička kmínu
1 lžíce mouky, krátce opražit
6 dcl masového vývaru
2 dcl světlého piva
pepř
sůl

Maso, opepřit, osolit, posypat kmínem, promíchat.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat nakrájené plecko, krátce prudce osmažit, míchat, dát na talíř.
Do stejné pánve přidat nakrájený bůček, krátce prudce osmažit, míchat, dát na talíř.
Do stejné pánve přidat cibuli, krátce osmažit, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit trochou vývaru.
Obsah pánve přendat do pekáče, přidat opečené maso i se šťávou, kterou pustilo.
Přidat česnek, podlít pivem a částí vývaru.
Zakrytý pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C.
Péct zakryté cca 1 hodinu, odkrýt a dopéct 10 minut.
V průběhu pečení přidávat vývar a maso přelévat výpekem.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí, dušené kyselé zelí.

VEPŘOVÝ VRABEC

1 kg vepřové plece, nakrájet na kostky 3 cm
2 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžíce sádla
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakájet
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
½ lžičky kmínu
4 dcl vody nebo masového vývaru
1 lžíce mouky, v kastrolku krátce opražit
pepř
sůl

Ve větším kastrole rozehřát sádlo, přidat maso, osolit, opepřit, osmažit.
Maso vyndat do pekáče.
Do kastrolu přidat cibuli, smažit, až začne mírně hnědnout, přidat rajčata, rajský protlak, kmín, česnek, pepř, sůl, mouku, přidat vývar, dusit 5 minut.
Obsah kastrolu přidat do pekáče, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct, až je maso měkké, podlévat.
Příloha: vařené brambory, pečené brambory, šťouchané brambory.


VEPŘOVÝ GULÁŠ

1 kg vepřového plecka, nakrájet na kostky 2,5 cm
3 cibule, drobně krájet
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
6 dcl masového vývaru
4 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
1 lžíce hladké mouky
2 lžíci sádla
1 lžíce mleté papriky
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Maso opepřit, osolit.
Ve větším kastrolu rozehřát 1 lžíci sádla, přidat maso, prudce osmažit, vyndat na talíř.
Do kastrolu přidat zbylé sádlo, cibuli, smažit, až cibule začne mírně hnědnout, míchat, přidat kmín, mletou papriku, promíchat, až se paprika rozpustí v tuku.
Přidat rajčata, rajský protlak, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat maso i se šťávou, kterou pustilo, promíchat, podlít částí vývaru, dusit do měkka, podlévat.
Přidat česnek, promíchat, provařit, přidat majoránku, promíchat, provařit, ochutit pepřem, solí.

JATERNICE

2 kg vařeného masa z vepřové hlavy
0,7 kg vařených vepřových plic
0,5 kg vařených vepřových jater
0,4 kg syrových jater
1,2 kg máčených a vymačkaných housek
4 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžíce majoránky
drobně strouhaná kůra z 1 citrónu
1,5 lžičky mletého pepře
½ lžičky mletého nového koření
1 lžička zázvoru
vývar z vaření masa na zředění díla a vaření jaternic
½ lžíce soli

Vařené maso nakrájet na malé kostičky nebo rozkrájet kolíbkou, dát do mísy.
Vařená játra nakrájet na malé kostičky, přidat do mísy.
Společně umlít máčené housky a syrová játra, přidat do mísy.
Umlít plíce, přidat do mísy.
Přidat česnek, koření, promíchat, zředit vývarem, ochutit solí, promíchat.
Naplnit jaternice.
Vložit do horkého vývaru, vařit cca 10 minut při 90°C, vařené jaternice vyplavou na hladinu.
Uvařené jaternice vložit do studené vody a opláchnout, rozložit na dřevěnou podložku.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ