• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

VEPŘOVÉ RAMÍNKO PEČENÉ

2,5 kg vepřového ramínka, bez kosti s kůží
6 cibulí, nakrájet na čtvrtky
1 citrón, nakrájet na čtvrtky
2 lžíce medu
3 lžíce šalvěje
masový vývar na podlití
2 dcl bílého vína (Neuburgské)
stolní olej na potření masa
1 lžíce sádla
pepř
sůl

V pánvi rozehřát sádlo cibuli, citrón, smažit, až cibule zkaramelizuje.
V kůži udělat příčně zářezy každých ½ cm, až k masu, do zářezů vetřít sůl, opepřit, osolit celé maso.
Maso potřít olejem, celé maso opepřit, osolit zbytek masa.
Do pekáče dát mřížku, na mřížku položit maso.
Troubu rozehřát na 220°C, pekáč s masem vložit do trouby, péct 15 minut.
Teplotu snížit na 160°C a péct 2 hodiny.
Do pekáče přidat osmaženou cibuli a citrón, šalvěj, med, podlít vývarem, promíchat.
Pekáč vrátit do trouby a péct cca 1 hodinu 15 minut, občas přilít vývar, aby se cibule nespálila, maso nepolévat.
Maso vyndat na teplý talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 15 minut.
Pekáč dát na plotnu, vyndat cibuli, citrón, dát stranou.
Z pekáče odebrat většinu tuku, přidat víno, 1 dcl vývaru, míchat, rozpustit připečené kousky masa, tekutinu zredukovat na 1/3, scedit.
Z masa sundat upečenou kůži, sekáčkem rozdělit na menší kousky.
Maso nakrájet na plátky.
Příloha: pečené tymiánové brambory.
Prezentace: plátky masa naskládat na mísu, na plátky položit nakrájenou pečenou kůži a na ni cibuli, citrón.
Víno: Neuburgské.

VEPŘOVÉ KOTLETY NA CIBULI

6 vepřových kotlet
6 cibulí, nakájet na kolečka
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
2 lžíce másla
1 lžíce sádla
masový vývar na podlití
6 bobkových listů
12 lístků šalvěje nebo 3 lžičky sušené šalvěje
1 lžička sušeného tymiánu
pepř
sůl

Kotlety opepřit, osolit.
V pánvi rozehřát sádlo, prudce osmažit kotlety z obou stran, dát na talíř.
Pekáč vytřít částí másla, posypat pepřem, solí, rozložit několik koleček cibule, přidat 2 dcl vývaru.
Kotlety potřít z obou stran změklým máslem.
Kotlety naskládat do pekáče, na každou kotletu položit 1 bobkový list, 2 lístky šalvěje, posypat tymiánem, zasypat zbylou cibulí, pekáč zakrýt.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu a 15 minut, občas podlít.
Příloha: tymiánové brambory.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

PLNĚNÉ VEPŘOVÉ KOTLETY

4 kotlety s kostí
4 lžíce brynzy
3 lžíce sádla
100 g špeku, nakrájet na kostičky
1 sáček kyselého zelí, zelí vymačkat, překrájet
drcený kmín
pepř
sůl

Na menší pánev dát 2 lžíce sádla, přidat nakrájený špek, špek vyškvařit pouze tak, aby zesklovatěl. Dát stranou.
Do kotlet vyříznout kapsu, naplnit brynzou, okraje masa posypat hladkou moukou, okraje masa sklepat.
Kotlety osolit, opepřit, dát na do pekáče, mírně podlít vodou, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 15 minut.
Příloha: halušky
Prezentace: porci halušek přelít rozpuštěným sádlem se smaženými kostičkami špeku, přes jednu třetinu porce halušek položit kotletu.
Víno: Neuburgské; Rulandské šedé.

Halušky
750 g syrových brambor, oškrabat, drobně nastrouhat
250 g hrubé mouky
1 vejce
½ lžičky soli

Brambory dát na 20 minut do síta, aby pustily vodu a ještě vymačkat.
Brambory dát do mísy, přidat vejce, mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto.
Přes síto na halušky nastrouhat do vařící osolené vody, nebo z těsta vyválet tenké válečky a ty krájet.
Halušky vkládat do vařící vody, opatrně promíchat, aby se neuchytily u dna. Halušky jsou uvařené, když vyplavou na hladinu.

VEPŘOVÉ KOTLETY S RATATOUILLE


Ratatouille, pečené vepřové kotlety sypané balkánským sýrem, rovná se ideální lehký oběd. Dobře připravená a ochucená zelenina v kombinaci s balkánským sýrem ve společnosti se šťavnatou vepřovou kotletou je kulinářský zážitek, který volá po občasném zopakování. Vhodným průvodcem je Modrý Portugal.

4 vepřové kotlety
2 lžíce sádla na smažení vepřových kotlet
Kotlety opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát sádlo, kotlety osmažit z obou stran, přendat do pekáče i s tukem.
Pekáč vložit do rozehřáté trouby na 180°C, péct cca 15 minut, podle velikosti kotlet.

Ratatouille
olivový olej na smažení zeleniny
máslo na smažení zeleniny
2 cibule, nakrájet na osminky
1 baklažán, nakrájet na kostičky 3 cm
2 menší cukety, nakrájet na kostičky 2 cm
5 rajčat, nakrájet na osminky
3 papriky, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
½ lžičky cukru
1 lžíce čerstvé petržele, drobně nakrájet
2 snítky tymiánu
½ lžičky provensálského koření
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit kousek másla, 1 lžíci olivového oleje, přidat česnek, když zavoní, odstavit kastrol z plotny.
Každou zeleninu smažit zvlášť, pouze cibuli a rajčata společně.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat lilek, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cuketu, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat papriky, provensálské koření, osmažit asi 3 minuty, až začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku a cuketě.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat rajčata, provensálské koření, smažit, až rajčata začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k ostatní zelenině.
Kastrol se zeleninou dát na plotnu. Přidat cukr, bobkový list, tymián, celý pepř, víno, dusit 10 minut, dochutit pepřem, solí, vmíchat zelenou petržel.
Je žádoucí, aby ratatouille bylo dostatečně měkké, zde módní al dente neplatí.
Víno: Modrý Portugal.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ