• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

TMAVÁ TLAČENKA

400 g vepřového ramínka
500 g prorostlého bůčku
100 g vepřového jazyka a srdce
6 vepřových nožiček
2 stroužky česneku utřeného se solí
1,5 g mletého nového koření
špetka majoránky
3 g mletého pepře
½ lžičky soli
vepřová krev
vývar z nožiček

Na vaření masa a nožiček
2 mrkve
2 petržele
3 bobkové listy
10 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
sůl
 
Do většího hrnce nalít vodu, osolit, přivést k varu. (Vody jen tolik, aby maso bylo ponořené.)
Přidat ramínko, bůček, jazyk, srdce, sbírat pěnu.
Přidat hrubě krájenou mrkev, petržel, bobkový list, pepř, nové koření.
Mírným varem vařit, až maso změkne.
Do přiměřeného kastrolu vložit nožičky, zalít vývarem, nožičky uvařit doměkka
Maso vykostit, nechat vychladnout, nakrájet na kostičky 2 cm, dát do mísy.
Kůže z nožiček umlít, přidat do mísy.
Přidat nové koření, pepř, majoránku, sůl, přiměřené množství scezené krve a vývaru z nožiček.
Naplnit do papíru na tlačenku, na koncích zavázat.
Masový vývar přivést k varu, vložit tlačenku, propíchnout jehlou, aby mohl unikat vzduch, a vařit 1 hodinu při teplotě mírně pod 90°C.
Po vyjmutí opláchnout tlačenku studenou vodou a nechat vychladnout. V průběhu chladnutí tlačenku občas otočit, aby se v horní části neusazovalo sádlo.
Tlačenka je vařená, když po propíchnutí tlačenky zůstane špejle čistá, z tlačenky nesmí vytékat růžová šťáva.

ŽIVÁŇSKÁ

4 plátky vepřové krkovice, vysoké 2,5 cm
2 kvalitní klobásy, podélně rozpůlit a přepůlit
16 plátků anglické slaniny
4 cibule, nakrájet na kolečka
2 zelené papriky
4 brambory, oškrábat, nakrájet na plátky
4 lžičky kmínu
2 lžičky tymiánu
2 lžíce másla
pepř
sůl
alobal

Postup při jedné porci.
Odtrhnout 2 x 40 cm alobalu, listy alobalu položit na sebe.
Alobal potřít změklým máslem, posypat pepřem, solí.
Na alobal položit 1 nakrájenou bramboru, osolit, posypat ½ lžičky tymiánu.
Na plátky brambor položit 2 plátky anglické slaniny.
Na anglickou slaninu rozložit 1 nakrájenou cibuli.
Krkovici z obou stran opepřit, osolit, položit na cibuli, posypat ½ lžičky kmínu.
Na maso položit 2 plátky anglické slaniny, 2 kousky klobásy, ½ zelené papriky.
Alobal uzavřít.
Připravené balíčky živáňské položit na plech, dát do trouby rozehřáté na 220°C, péct 15 minut.
Snížit teplotu na 160°C, péct další 1 hodinu a 15 minut.
Příloha: tymiánové brambory, hořčice, sladkokyselá okurka.

ROLÁDA Z VEPŘOVÉHO BŮČKU

2 kg vepřového bůčku bez kosti, odstranit kůži
0,5 l masového vývaru
1 lžíce sádla
2 hrušky, oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na plátky
2 lžíce rybízové marmelády
250 g plátků ementálu
2 cibule, nakrájet nahrubo
3 stroužky česnek, nakrájet na silnější plátky
2 lžička šalvěje
2 lžička tymiánu
6 zrnek celého pepře
pepř
sůl

Maso z obou stran opepřit, osolit.
Plát masa položit na pracovní plochu, potřít rybízovou marmeládou, posypat šalvějí, tymiánem.
Na plát masa rozložit hrušky, sýr, zavinout, upevnit provázkem.
Do pekáče dát cibuli, česnek, celý pepř, vývar.
Na pánvi rozehřát sádlo, roládu prudce osmažit ze všech stran, osmažené maso i s výpekem přendat do pekáče.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 200°C, péct odkryté 20 minut, teplotu snížit na 180°C, péct odkryté 2 hodiny, občas maso přelévat šťávou z pekáče.
Příloha: šťouchané brambory.

KUŘE PLNĚNÉ VEPŘOVÝM MASEM A HROZINKAMI

1 kuře, vykostit
300 g mletého vepřového
2 lžíce hrozinek, namočit na 30 minut do vody (nebo 5 sušených meruněk, namočené nakrájet)
3 dcl drůbežího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet, krátce osmažit
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
2 lžíce másla
1 žloutek
1 bílek, ušlehat sníh
1 stroužek česneku, rozmačkat
1 lžička šalvěje
1 lžička tymiánu
pepř
sůl

Do mísy dát mleté vepřové, hrozinky, přidat žloutek, zbylý tymián, šalvěj, opepřit, osolit, promíchat, vmíchat sníh.
Kuře rozložit na pracovní plochu kůží dolů, prsa seříznout tak, aby zaplnila prázdná místa, opepřit, posolit.
Směs položit do středu kuřete, kuře zabalit, upevnit nití, potřít máslem, opepřit, osolit.
Do pekáče vložit mřížku, přidat 3 dcl drůbežího vývaru, mrkev, petržel, hrubě krájenou cibuli, česnek, celý pepř, pekáč nezakrývat, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu 20 minut, kuře často přelévat výpekem.
Hotovou roládu položit na talíř, zakrýt alobalem, nechat 10 minut ležet.
Šťávu z pekáče scedit do menšího kastrolu, mírně zredukovat, sundat z plotny, vmíchat zbylé máslo, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Rulandské bílé, kabinet; Ryzlink vlašský, kabinet.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ